Alle ansatte i privat sektor får egen pensjonskonto

Alle ansatte i privat sektor får egen pensjonskonto til neste år. Dette vil gi deg bedre oversikt og rimeligere forvaltning av sparepengene dine. 

Den 1. januar 2021 vil nordmenn som arbeider i privat sektor får en egen pensjonskonto. På denne kontoen samles den pensjonen som arbeidsgiver sparer for deg. Så lenge du arbeider i en bedrift med innskuddspensjon trenger du ikke å gjøre noe som helst, da skjer alt automatisk. Både dagens og tidligere arbeidsgivere pensjonssparing samles. Dette bidrar til at du får bedre oversikt over pensjonssparingen din samtidig som du trolig får mer pensjon.

Pensjonskapitalbevis samles

Når du slutter hos en arbeidsgiver med innskuddspensjon, får du et bevis på at det er blitt spart penger til din tjenestepensjon. Dette heter pensjonskapitalbevis (PKB). Med egen pensjonskonto samles alle pensjonskapitalbevisene dine på en konto. Når bevisene samles, får du bedre oversikt over disse pengene, i tillegg til at du slipper å betale gebyrer til flere pensjonsleverandører.

Med egen pensjonskonto hos arbeidsgivers pensjonsleverandør, vil arbeidsgiver betale for administrasjonskostnadene hos pensjonsleverandøren. Arbeidsgiveren din betaler også for forvaltningen av de pengene han sparer for deg. Forvaltningen av den pensjonssparingen som tidligere arbeidsgivere har betalt inn må du betale for, men nå skjer dette til samme sats som det arbeidsgiveren din betaler.

Pass på aksjeandelen

– Egen pensjonskonto bidrar til at du får rimeligere pensjonssparing og dermed får mer penger den dagen du skal bruke pengene. Nå må du bare passe på at du får en god pensjonsløsning, for det avgjør hvilken avkastning du får på pengene. Når du skal spare i 30 år eller mer, blir en prosent i forskjell på avkastningen 30 prosent forskjell på hvor mye penger du tar ut, sier Asbjørn Erdal, daglig leder i Duvi Pensjon.

Så selv om alt går automatisk, bør du likevel følge med litt. Du må passe på at du får en pensjonsløsning som passer for deg. De aller fleste i Norge bør ha en høy aksjeandel i denne pensjonssparingen. Det er nemlig god grunn til å tro at det vil deg best pensjon.